ZAİKA OCAKBAŞI - KAŞ

Bu sene yaz tatilinde yıllardır istediğimiz Kaş'a gittik. Bu kadar sene neden gitmediğimizi bilmiyorum ama büyük hata yapmışız. Ayrı bir havası var; deniz çok ama çok güzel Kaş Merkez harika özellikle de kaldığımız Kaş Hotel her yönüyle mükemmel. Misafirperverlikleri bir yana özellikle denize bakan balkonlu odada kalmanın keyfine paha biçilemez. Ben tatile ilk kez gideceğim yerler hakkında güvendiğim bloglardan araştırma yapmayı severim. Hemen hepsinde ilk tavsiye edilen mekan "Zaika" olunca gitmeden 15 gün önce arayarak rezarvasyonu yaptırdım. Burası "Deniz kenarında ocakbaşı mı olur" diyenlere inat şu anda Kaş'ın en popüler yeri ve bence ününü sonuna kadar hak ediyor. 


Zaika Farsçada "tat alma kuvveti" demek. Burası için sanırım daha uygun bir isim olamaz. Öncelikle mekan dar bir sokakta girişi olan harika bir bahçeye açılıyor. Bahçede kesinlikle dipdibe olmayan masalar ferahlık veriyor. Servis elemanları enerjisi hiç bitmeyen genç kızlar olunca masanıza hizmet üst kalitede oluyor. Buraya kadar güzel ama ye yemekler. Menü belli ki özenle seçilmiş, Arap ve Türk mutfağının en lezzetli mezeleriyle başlayabilirsiniz. Ama masaya oturur oturmaz mutlaka "Şaşlık" ayırtmayı unutmayın yoksa bu lezzetten mahrum kalırsınız. İster Muhammara ister Hatay ya da Lübnan usülü Mütebbel ile başlayın pişman olmazsınız. Sonrasında mutlaka gavurdağı salatası ve ara sıcak olarak közde soğan sarımsak ve közde patlıcan isteyin. Ve unutmayın etlere yer kalması gerekiyor.


Et ve kebap yemek için neden insanlar aylar öncesinde yer ayırtıyor? Bu sorunun cevabını ancak ilk lokmayı aldıktan sonra anlayabilirsiniz. Şaşlık gerçekten efsane ve ağızda dağılıyor. Çok ocakbaşı gezdim yediğim en lezzetlisi buradaydı. Adana kebap standartların bir hayli üzerinde özel sosla marine edilmiş dana bonfile yani Zaikas ise bir başyapıt. Eti bu kadar güzel işleme ve pişirme gerçek bir ustalık ister. Bakın kendileri sırlarını nasıl anlatmış: 


“Malzemenin öz lezzetini ön plana çıkarmak” bizim bu işteki ustalığımızdır. Bu ustalıksa Saraylı Kasap Mustafa’dan bu yana yetişen üçüncü kuşak kasap/aşçı olan Hazarkan Yücel’in oturttuğu mutfağı açıldığından beri yanımızda olan Antep’li Mehmet Ustamızın marifetli ellerinden gelir.


Yemeğin sonunda tatlı olarak Dondurmalı kuru incir ya da Çıtır Kabak tatlısı tavsiye ederim. Düzgün işletme, iyi servis, lezzetli menü ve bütün bunlara ulaşmak için ödediğiniz ücret çok makul. Kaş'a gidip Zaika'da yemeden dönülmez.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder