MİTHAT TİRİT SALONU - KONYA

Bu yıl sık sık gittiğim Konya'nın mutfağının ne kadar zengin olduğunu anladım. Konya denince akla önce etli ekmek sonra da Fırın Kebabı gelse de bu güzel ilimizde çok farklı lezzetler bulmak da mümkün. Son seyahatimizde önceden aldığım referanslarla iki yere gitmeyi planladım. Birisi Fırın Kebabını en iyi yapan yer olan ve üstad Vedat Milör'den 5 yıldız alan Ali Baba Fırın Kebap Salonu idi ama Pazar günleri kapalı oldukları için bu ziyareti bir sonraki sefere bırakmak zorunda kaldım. Diğeri ise hayatımda ilk kez yiyeceğim Tirit için bu işin ustası Tiritçi Mithat...


Konya merkezinde Aziziye Camii yanında ara sokakta olsa da kolay bulunacak yerinde hizmet veren Tiritçi Mithat beton yığını ve çarpık yapılaşan bir şehirde yeşillikler içinde adeta çölde vaha gibi karşınıza çıkıyor. Sarmaşıklarla kaplanmış bina bile baştan içinizi açıyor. İçerisi 6 masa alacak alt kat ve 4 masa alan üst kattan oluşuyor. Dışarıda açık havada ise 5 masası daha var. Burada bazen biraz sıra beklemek zorunda kalabilirsiniz ama yedikleriniz buna değecektir. 


Burada sadece Tirit olduğu için size porsiyon soruyorlar. Duvardaki levhada tiridin yanında havuç suyu sonrasında ise zerde gider yazıyor. Tirit aslında bir fakir yemeği olarak doğmuş. Amaç hem kalan ekmekleri değerlendirmek hem de ucuza bir yemek çıkarmakmış. Günümüzde tarifi biraz değişen içine et ya da köfte giren tiridin ana malzemesi bayat ekmek ve et suyu. Burada Kastamonu Tiridindeki gibi simit ekmeğin üstüne değil normal pide üstüne yapılıyor ama eti inanılmaz lezzetli. 


Mithat bu işi iyi biliyor. Tirit için kullanılan et kuzunun ön budundan ve sinirleri ayıklandıktan sonra satırla kıyma haline getiriliyor. Pidesi üstüne et suyu ve yoğurt eklenerek fırında kiremit bir güveçte pişiriliyor. Domates ve yeşil biber de var, en sonunda ise bolca maydanozla hazırlanıp üstüne tereyağ eklenerek servis ediliyor. Ülkemizde her yörede farklı köfte çeşitleri olsa da bu lezzet çok başka. İnanın yediğiniz hiçbir şeye benzemiyor. Etler tam kıvamında pişmiş ve tam kıvamında. Güveçte biriken sıvı sizi korkutmasın hepsi yağ değil, et suyu ve yoğurdun suyu da var içinde. 


Ben yanında Niğde Gazozu içmeyi tercih ettim ama isteyenler havuç suyu deneyebilir. 1 porsiyonu oldukça doyurucu 1.5 isterseniz tam doyarsınız. Servis basit ama başarılı mekan çok orijinal daha ne olsun.... Yemeğin ardından zerde ile finali yapabilirsiniz. Ben sevmem ama sevenler için tadı iyiymiş. Tiritçi Mithat ete gelen zamlardan dolayı son zamanda biraz fiyat arttırmış ama buradan adam başı 20 TL ödeyerek çıkmak mümkün. Yanında kendi otoparkı da mevcut.


Adres: İstanbul Caddesi Yusufağa sokak No: 21/A - Konya 

Telefon: 0332 350 72 98 

8 yorum:

  1. Konya İlinde methini duyduğumuzdan biz de uğramadan geçmek istemedik. Sıra bekleniyor. kapıd aiçeri almayan bir görevli var. yer çok dar ve ne yediğinizin lezzetini ne de mekanın keyfini alamıyorsunuz. fastfood mantığında hemen yemek ve masayı terk etmek durumunda kalıyorsunuz. yer darlığından tanımadığınız insanlarla masanızı paylaşmak zorunda kalıyorsunuz. aşırı yağlı olduğundan midenizde ilerleyen saatlerde sıkıntı yaşayabilirsiniz. personeli güler yüzlü değil. kolonyalı mendil yok. sorduğunuzda "kolonya ya da lavabo var " cevabı alıyorsunuz. kararı siz verin.

    YanıtlaSil
  2. 1 kasım 2014 de yazan Adsız arkadaş bildiğin parayla kötülemek için tutulmuş sanki. Yuh ebesini yaa. Kapıdan sırayla almaktan daha doğal ne olabilir ki. İstanbul’da nasıl sıra beklemekten rahatsız olmuyorsak Konya ya gittiğimizde de bu durumdan hiç rahatsız olmadık biz. Siz tiki conconları, elini ağzını yıkamaya üşenenleri mutlu etmek için çıkarılan kolonyalı mendil vermiyor diye restoran mı kötülenir arkadaş??

    YanıtlaSil
  3. Ben Türkiye'nin tamamını gezmiş ve her yörenin nadide tadlarını, tatmış biriyim. Gaziantep Halil Usta'nın küşlemesi, Kırklareli Dörtler Lokantası'nın pirzolası ve Konya Mitat Tirit'in Tirit yemeği ilk üç mükemmel yemeği oluşturmaktadır. Bu yemeğe yapılacak olumsuz eleştiri haksızlıktır. Ayrıca kolonyalı mendil olmaması sorun değil, bizler yemekten sonra ağzını yıkayan bir milletiz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. YEMEĞİ YİYİP TADINA BAKABİLSEYDİK BELKİ BİZDE ÖYLE DERDİK AMA GARSONLARIN VE ÇALIŞANLARIN KÖTÜ DAVRANIŞI NE KADAR LEZZETLİ YEMEK YAPARLARSA YAPSINLAR BUNU KAPATMAZ. O MEKANINDA KÖTÜLENMESİNE SEBEP OLUR. DEMEK Kİ İŞİN SAHİBİ BAŞINDA DEĞİL.(BAŞINDA VE BÖYLE BİR ŞEE GÖZ YUMUYORSA DAHA KÖTÜ)

      Sil
  4. fiyatı çok abartmışsınız be mithat usta.

    YanıtlaSil
  5. Tiridin fiyatı 24 TL ve millet pahalı diyor kabul ediyorum ama gidip tandır kebabına (100 gr ete) 17 TL verince kimse pahalı demiyor.O pahalı ise o da pahalıdır.150 gr tandır kebabı yemezsin de tirid yersin olur biter.

    YanıtlaSil
  6. mübarek günlerde fiyatı düşürsek çok iyi olur çok pahalı

    YanıtlaSil
  7. 31 Ağustos 2018 tarihi itibariyle 1 porsiyonun güncel fiyatı 32,00 TL

    YanıtlaSil