HALİL USTA KÜŞLEME - GAZİANTEP

İlk kez 1993'de maç yayını için gittiğim Gaziantep'de yemek kültürünün zenginliğinden ve inanılmaz lezzetlerden çok etkilenmiştim. O seneden bu yana Gaziantep'e çok gittim ve her seferinde yediklerimin tadı damağımda kalarak döndüm. Ama Halil Usta'yı başka hiçbir yere değişmem. Bu mekanı bulmak biraz zor da olsa değecektir. Karşıyaka mahallesinde gecekondu görünümlü yapıların arasında lüks arabaların yığıldığı bir yer görürseniz işte Halil Usta burası. 



Mekan saat 10.30 gibi açılıyor ve 15.00 gibi et bitiyor. Bunun dışında servisleri yok zaten gerek de yok. Pazar günleri kapalı olması ise çok kötü çünkü Pazar maçları için gidince uğrayamıyorum. Kapıda Halil Usta güler yüzüyle sizi buyur ediyor.

Halil Usta 9 sene İstanbul'da kebapçı çırağı olarak çalıştıktan sonra memleketine geri dönüp burasını açıyor. 1972'den beri bu dükkanda hizmet veriyor. Gelelim işin asıl kısmı yemeklere. Öncelikle Halil Usta'da kendinizi işini bilen garsonlara bırakmanızı tavsiye ederim. Masaya gelen kaşık salatası ile ziyafet başlıyor. Bu salata kullanılan malzeme ve tabii ki nar ekşisi ile aklınızı başınızdan alabilir ama kendinizi tutun ve gelecek etlere yer bırakın.



Gittiğimiz çoğu mekanda yediğimize değil de dekorasyona ve servis takımlarına para veriyoruz aslında. Burada herşey çok basit ve yemeğin önüne geçmiyor. Gelen etlerle ziyafet başlıyor. Burada tüm Gaziantep'de olduğu gibi koyun eti kullanılıyor. Koyun eti kokar diyenlere aldırmadan baharatlarla tatlandırılmış ve terbiyelenmiş etinizde hiç koku kalmıyor. İlk gelen tabakta baharatlı kuşbaşı, kıyma(adana) ve fıstıklı kebap var. Her koyundan 4-5 kilo kebaplık et çıkıyor. Koyunun bel kısmından "taraklık" denen bölgeden alınan etlerle yapılan kebabın yanı sıra sırt bölgesinden alınan etlerle yapılan ve lezzeti doruğa ulaştıran Küşleme burada yenmeden çıkılmayacak bir şaheser. 




Hürriyet gazetesinde dev jüri Halil Usta'nın küşlemesini Türkiye'nin en iyi yemeği seçti ve bence çok haklılar.  Küşleme koyunun sırt kısmındaki 30 cm'lik bir bölgeden alınan sinirsiz, yağsız harika bir et. Bu eti her yerde yiyebilirsiniz ama Halil Usta'daki bana göre hayatınızda yediğiniz en güzel et olacaktır. Ama işin Nirvanası sizi en sonda bekliyor. Kürdana takılı halde adam başı 1 tane verilen lokum vejeteryanları bile baştan çıkarabilecek kadar lezzetli ve yumuşak. Son dönemde kendi baklava ve havuç dilimlerini de yapıyorlar. Pahalı mekanlara inat burada hesap gayet mantıklı ve insanın mekandan çıkarken Halil Usta'yı sarılıp öpesi geliyor. Bence eli öpülesi bir usta ve saygıyı sonuna kadar hak ediyor. 






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder