BAYLAN PASTANESİ - KADIKÖY

Kadıköy Çarşısında zaman geçirmeyi seviyoruz. Burada gidilecek pek çok lezzet durağı bulunuyor. Ama aralarında tarihi açıdan diğerlerinden ayrılan bir yer var ki; o da Baylan Pastanesi. Kadıköy'e gidildiğinde uğranmadan geçilmemesi gereken Baylan klasik lezzetleri aynı kalitede yıllardır sunmayı başaran bir yer. 



Baylan'ın kuruluşu Cumhuriyet ile yaşıt. 1923'de Beyoğlu'nda küçük bir pastane ile başladıktan sonra Karaköy'de de yeni bir yer açmışlar. Yaşayan en eski pastane olan Baylan Kadıköy şubesini 1961'de hizmete sokmuş. 1992-2010 arasında sadece Kadıköy'de sevenleriyle buluşan pastane 2010 yılında Bebek'de yeni bir şube açarak Avrupa Yakası'nda da tekrar hizmete başlamış. Ben sık sık Kadıköy'deki pastaneye giderim. Aynı dekorasyon ve klasikleşmiş yapısıyla Baylan modernleştikçe berbatlaşan dünyamızda küçük bir nefes alma yeri...



Burada hava güzelken arka bahçede oturmak çok keyifli. Kışın küçücük mekanda eski tip sandalye ve masalarda oturmak ise konforlu değil ama ayrı bir keyif. Baylan'da en fazla tercih edilen ürün adı burayla özdeşleşen "Kup Griye".. Bu tatlının geçmişi 1954 yılına dayanıyor. Ayaküstü yenen dondurmalı ve kremalı kuplar özellikle yazın çok tüketilmeye başlanıyor. Baylan'ın icadı olan bu kup Avrupa'da bazı ülkelerde "Kup Baylan" olarak satılıyor. Vanilyalı ve karamelli dondurma, krem şanti, balbadem ve karamel sosuyla her zaman taze hazırlanan Kup Griye gerçekten süper bir lezzet...



Burada klasik haline gelen diğer tatlılardan da bahsetmemek olmaz. Benim favorim ince çikolatalı pandispanya hamuru üzerine trüf çikolatası sürülerek hazırlanan hafif ama bir o derecede lezzetli olan Trüf... Ayrıca dondurmalı tatlılardan Adisababa mutlaka denenmesi gereken bir ürün. Dondurulmuş krema, çilek, vanilya aroması ve fıstık bir araya gelince tadı mükemmel oluyor. Karamelli Pasta ise tam bir Fransız pastası ve karamel sevenler için bulunmaz bir nimet.



Sağ altta değişik görünümüyle dikkat çeken Montebianco ise kestane püresi ve taze süt kremasından yapılıyor. Ben henüz tatmadım ama bir sonraki sefere onun da tadına bakacağım. Baylan pasta konusunda olduğu kadar çikolata konusunda da iddialı. Ayrıca son yıllarda ülkemizde tanınan ve sevilen Makaron da bulunuyor. Çikolatada çok sayıda çeşit bulunuyor. Özel teknikle hazırlanan çikolatalar Baylan'ın bence en iyi yaptığı işlerden birisi...



Profiterol bu güzel çikolata ile yapılınca bir başka oluyor. Ayrıca eve giderken çocukluğumuzun vazgeçilmez lezzeti olan Şemsiye Çikolata da alabilirsiniz. Çayı bile bir başka olan Baylan klasiğin güzelliği ve kalitesiyle her zaman seviyesini korumayı başaran bir müessese. 




Adres: Caferağa Mah., Muvakkıthane Cad No:19, İstanbul

Telefon: (0216) 346 6350


http://www.baylangida.com/

1 yorum:

  1. Leş gibi çatal bıçaklar ile servis yapan, gereksiz yere büyütülüp ün yapmış beş para etmez pastahane.

    YanıtlaSil