BİRBİÇER CİĞER-KEBAP - ADANA

Adana'ya her gidişimizde aynı mekanları ziyaret etmekten bıkmıştık. İstanbul'da şube açan meşhur kebapçılar yerine bu sefer daha az bilinen yerlere gitmeye karar verdim. Adanademirspor-Bursaspor maçı için gittiğim Adana'da öncelikle kaldığımız otelden bahsetmem gerek. Tam merkezde yer alan Şenbayrak Otel 4 yıldızlı olmasına rağmen 5 yıldızlı otellerden daha iyi. Temiz, bakımlı, geniş odalar ve tamamı güler yüzlü personeliyle benden tam not aldılar. Size de tavsiye ederim. Adana'ya öğlen saatlerinde varınca otele yerleşip yürüme mesafesindeki Birbiçer'e kendimizi attık. Burası bilinen bir yer ama bir türlü gelememiştik. İçerisi çok büyük ama tıklım tıklım doluydu. 



Burada hem Adana Kebap hem de şişte ciğer yiyebilirsiniz ama asıl güzel yaptıkları ciğer. Masaya oturunca hızıyla sizi şaşırtacak servis elemanları hemen siparişi alıp ocağa bağırarak siparişi veriyor. Diğer taraftan masa donatılmaya başlanıyor ve yine süratle masaya yeşillik, sumaklı soğan, ezme ve salata geliyor. İştahınız kabarmaya başlıyor. Adana usülü pideler ocakta biraz yağlanmış olarak üzerinde közlenmiş acı biberle masaya getiriliyor. 



Salata ve pide ile ziyafete başladığınızda özellikle ezme sizi fazlasıyla memnun edecektir. Biberler bildiğiniz zehir ama yemesi çok keyifli. Buranın asıl spesyali ciğer demiştim. Ciğerler bir şişte 2 et 2 yağ olarak hazırlanıyor. Arka tarafta hazırlanışına da baktım. Ciğerleri aynı yerden alıyor ve aynı kalitede olmasına özen gösteriyorlar. 



Uzun şişlerde hazırlanan ciğerler devasa bir mangalda pişiriliyor. İsteyenler ocakbaşında da oturup kokuyu  içine çeke çeke ya da bir başka deyişle duman içinde kala kala yiyebilirler. Tercih ve zevk sizin. İşin sırrı biraz da pişirmede, kurutmadan pişirmek ve yumuşak olmasını sağlamak gerekiyor. İçerisi tıklım tıklım olunca bu sıkıntı yaratabilir diye düşündüm ama usta işini biliyor. Ciğerler tam kıvamında ve istediğim gibi geldi. 




Garsonumuz ciğer şişlerini masanın yanındaki uzun vazo gibi şeye atmamızı söyleyerek bizi bu harika yemekle baş başa bıraktı. Ciğer severim ve her türlüsünü yerim ama bu başka bir lezzet olmış. Burada sakın çatalınızla şişten ciğerleri tabağınıza düşürmek gibi bir hata yapmayın. Ciğeri doğrudan lavaşın içine sıyırtarak üstüne başka bir şey koymadan sadece kimyon ilavesiyle yemezseniz tadını alamazsınız. Yukarıda uygulamalı olarak gösteriyorum. Soğanı ve ezmeyi yanında yemek en doğrusu. Ciğerin porsiyonu yemeyi seven birisi için az. Ya 1.5 yaptırın ya da üstüne bizin gibi kıyma kebabı ya da kuşbaşı yiyin. Adana'da kebabı kötü yapan olmaz derler. Burada da ebadı ufak ama tadı büyük bir kebap geliyor. 



Bu arada gözüme takılan bir başka detay da salata hazırlanan bölümde çalışan ustanın çabukluğuydu. İnanılmaz seri şekilde salataları hazırlayan ustayı tebrik etmek gerek. 



Yemeğin üstüne tatlı isterseniz kadayıf ya da havuç dilimi tavsiye ederim. Benim yediğim havuç dilimi daha yeni yapılmış ve sıcacıktı, içinde bol fıstık kullanılmış ve tadı ünlü tatlıcıları aratmayacak şekilde güzeldi. 



Birbiçer işini iyi yapan ve özen gösteren bir mekan. Bu nedenle hem merkez yeri hem de çok yakındaki şubesi özellikle öğlen saatlerinde tıklım tıklım dolu oluyor. Burada masanıza küçük bir kart koyup gelenleri üstüne işaretliyorlar. Fiyatlar makul ve beğenmeden çıkmanız mümkün değil. 



Adres: Merkez: Bakımyurdu Cad. - Adana - 0322 365 14 44

Şube: Turgut Özal Bulvarı - 0322 - 234 48 48

http://birbicer.com/index.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder