Rize maç anlatmak için sık sık gittiğim bir şehir. Geçen aya kadar her defasında Trabzon ve civarında yemek yiyerek Rize'ye tok gittiğimiz için meşhur Liman Lokantasını ziyaret etmek için biraz geç kaldık. Geçenlerde gittiğimde yolda hiç durmadan doğruca Liman Lokantasına giderek harika lezzetlerin tadına bakma şansı buldum. Rize merkezde yer alan Liman uzun yıllardır kalitesini korumasıyla ünlenen bir yer. Soğuk ve yağmurlu bir havada öğle yemeği saatinde zor bela bir masa bularak oturdum. Talk show yapabilecek kadar esprili ve hazırcevap garsonuma niyetimin az az ne kadar olabilirse fazla çeşidin tadına bakmak olduğunu söyledim. Tabii ki buranın olmazsa olmazı kavurma, döner ve kurufasulya sipariş ettim.
Hayatta unutulmaz üçlüler vardır. Metin-Ali-Feyyaz, MFÖ ve tabii ki Rakı-Peynir-Kavun gibi... Rize'de yemeğe oturduysanız üçlü Kavurma-Döner-Pilavüstü Kuru şeklinde oluyor. Efsane üçlü içinde tek tek değerlendirme yapmam gerekirse tereyağında pişen pilav tane tane ve çok lezzetliydi. Üstünde arz-ı endam eden kurufasulye ise sadece bu bölgede böyle lezzetli hale geliyor. Dönere gelirsek, İstanbul'da Rize dönerinin temsilcisi Beşiktaş'taki Karadeniz Asım Usta'da yıllardır döner yiyen biri olarak ustanın değerini bir kez daha anladım. Liman Lokantasının döneri çok iyiydi ama bölgedeki etin lezzetiyle bunu yapmak nispeten daha kolay. Asım Usta aynı tadı hatta bir tık fazlasını İstanbul şartlarında yakalıyor. Ama dedim ya döner çok iyiydi.
Masanın en iyisi ise şüphesiz ve tartışmasız kavurma. Rize'de kavurma yemeden dönerseniz hayat boyunca yediğiniz diğerlerini kavurma sanabilirsiniz. Liman bu işi iyi yapıyor ama benden söylemesi et biraz yağlı hassas mideli arkadaşlara göre değil ama lezzeti veren o yağ zaten. Menü çok geniş ben sarmanın da tadına baktım ve karalahananın ne kadar lezzetli olduğunu yine hatırladım. Buralarda haşlama ya da tepsi pirzola da yemek mümkün ama kavurma-döner-kuru üçlüsünden vazgeçmek aptallık olur.
Kavurmalı pide yine en fazla tercih edilen yemeklerden birisi. Unutmadan bol köpüklü ayran çok lezzetli. Hazır ayrana alışan bünyelere biraz ekşi ve ağır gelebilir ama doğal ayran böyle olur. Yemeğin ardından tatlıya da yer bırakmanız gerekiyor çünkü liman lokantasına sadece tatlı için gidenlerin de olduğunu gördüm. Buranın spesyal tatlısı: Turbo. Adından da anlaşılacağı gibi yedikten sonra turbo moduna geçiyorsunuz. Fırında sütlaç üstüne kadayıf ve bol fındık.
Dilerseniz üstü bol fındıklı kadayıf da yiyebilirsiniz, o da çok başarılı. Fiyatlar Ocak 2017 itibariyle yukarıda yazıyor, çok ucuz değil ama kullanılan malzeme ve lezzet açısından sonuna kadar hak ediyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder