FİNCAN CAFE - BURGAZADA

İstanbul'da yaşayanların çoğu Adalara ayda yılda bir gider. Oysa hemen dibimizde böyle bir cennet olması bizim için büyük şans. Ben özellikle hava güzel olduğunda motora atlayarak adaları dolaşmayı çok severim. Büyükada ne yazık ki Mayıs ayından itibaren özellikle Pazar günleri adım atılmayacak kadar kalabalık oluyor. Heybeli de keza aynı şekilde, benim favorim son dönemde Burgazada... Burası hem sakin hem de yürüyüş yapmak isteyenler için güzel bir parkuru var. Burgazada'da yemek için alternatif çok. Son dönemde ünü artan Kalpazankaya ayrı bir yazı konusu, ama benim size tavsiyem iskelede bitişik balıkçıların tam ortasında yer alan Fincan Restaurant...



Burası Fincan Cafe olarak da biliniyor. Tam bir aile işletmesi ve aslen adalı olan Rasim Sofuoğlu servisle ilgilenirken Girit göçmeni aileden gelen eşi Canan Hanım mutfakta harikalar yaratıyor. Yazın yardıma gelen kızları da ekibi tamamlıyor. İşin içinde Girit mutfağı olduğu zaman mezeler hemen ön plana çıkıyor tabii ki... 1986'dan beri hizmet veren mekan son 8 yıldır çeşitleri arttırarak iddialı bir restorana dönüşmüş. Tabii özellikle hafta sonu olduğunda Rasim beyin dobra dobra söylediği gibi servis biraz yavaşlıyor ama hiç önemli değil.. 



Mezeler arasında kendinizi kaybedebilirsiniz çeşit çok ve hepsi lezzetli ama tarama hemen ön plana çıkıyor. Vedat Milör'e göre yediği en iyi tarama burada yapılıyor. Deniz börülcesi ve Girit Dolma da bence çok iyi. Közlenmiş patlıcanla yapılan salata da süper. Burada midye ile yapılan çok sayıda meze bulunuyor. Midyeleri Rasim bey kendisi çıkartıyor ve güvenle yiyebilirsiniz. Midye Dolması benim yediğim en iyilerinden birisi. Ayrıca midye salatası ve karışık deniz mahsulleri salatası çok güzel. Mezelerde el lezzeti önemli ama kullandıkları zeytinyağının kalitesi de mezelerin bu kadar güzel olmasını sağlıyor. 



Mezeler arasında kaybolmadan ara sıcaklara geçmek gerekiyor. Bence en başarılı oldukları yer ara sıcak. Yazın bütün kalamar gelince ızgara kalamar da yaparlar inşallah ama benim favorim ızgara olsa da kalamar tava da tertemizdi. Taratoru yapmak kolay gibi gözükür ama ayrı sanattır, burada tarator bir harika...Paçanga böreği de güzel ama buradan peynir kroket yemeden ayrılırsanız üzülürsünüz. Kendinize hakim olun yoksa limitsiz kroket yemeniz işten değil. İçinde sadece eski kaşar kullanılıyor. Karides güveç ise masada bayram havası estirebilir. 



Buranın bana göre spesyali güveçte ahtapot. Ahtapotun bütün bir bacağı önce ızgarada kızartılıyor sonra güvece alınarak tereyağında bir süre pişiriliyor. Ortaya çıkan görüntü ve lezzet anlatılamaz. Ekmeğinizi banarak yemezseniz hakkını vermemiş olursunuz. Salata konusunda da iyiler, ben ince kıyılmış roka ve domates salatası severim rokalar tam istediğim gibiydi. Unutmadan yazmak gerek ben tadına bakmadım ama peynirin de çok özel olduğunu söylüyorlar. Ben mezeler arasında sadece levrek simidini biraz yavan buldum. Beğenen çokmuş ama benim damak tadıma hitap etmedi. 



Balık sevmeyenlere harika et pişiriyorlar özellikle pirzola bulursanız kaçırmayın. Ayrıca ciğer tava da burada mutlaka tadına bakılması gerekenlerden. Balık konusuna gelince; buraya av yasağı başlamadan ya da Ekim-Kasım gibi giderseniz mezeyi az tutup balık yiyin ama yaz aylarında balık yerine meze ve ara sıcaklarla masanızı donatın derim. Biz geçen gün olta istavrit ve sardalye yedik. sardalye mevsimi değil ve tatlandırmak için pul biber ve kekik kullanmışlar. Ben yazın balığa el sürmeden ahtapot-kalamar-karides üçgeninde gezeceğim. 



Bu arada masanıza yanaşan kemancı amcaya bir duble rakı koyup küçük bir fasıl yapabilirsiniz. Burası sımsıcak ortamı ile tam bir aile işletmesi. Garsonlarımız hızlı, işini bilen ve güleryüzlü. Rasim bey ise masanıza gelip hem servisi kontrol ediyor hem de sizinle sohbet ediyor. Sakın rezervasyon yapmadan gitmeyin yer bulamazsınız. Toplam kapasite 60 kişi olduğu için rezervasyon şart. Fiyatlar diğer balıkçılarla aynı seviyede, ama lezzet olarak burası bir iki adım önde. 

Adres: Gezinti caddesi No: 8 Burgazada

Telefon: 0216 381 13 50 - 0533 958 75 23

4 yorum:

  1. fotograflardan da anlaşıldıgı gibi mezeler ve balık özensiz ve porsiyonlar tek kişiye anca yeter..

    YanıtlaSil
  2. Bugün kardeşimle sözü geçen yere gittik ancak 2 tane masa boş masa vardı. Oturmak istedik ancak bu masalar rezerve şu an hiç yer yok dediler. İşin komik yanı garson yerler rezerve 14:00'te gelecekler dediğinde saat 14:30' du. Rezerve yapan kişilerin telefonunu almıyor musunuz ? Bu yapılan diğer müşterileriniz için düşünceszlik değil midir? Meze olarak iyi olabilirsiniz, kaldı ki mezesi gerçekten iyi olan çok yer var ancak çalışma prensibi ve çalıştırdıklarınızla bir yerlere gelebilirsiniz.

    YanıtlaSil
  3. 5 kişi 756.-TL'lik hesabımızı ödedikten sonra, vapuru beklerken istediğimiz 2 duble rakıya arkamızdan koşarak 60.-TL daha ödeyeceksiniz diyen mekan....

    YanıtlaSil
  4. müşterilerden biri24 Mayıs 2018 10:40

    çok methedilen bu restauranta gittik.yukarıda büyültülerek çekilmiş o tabaklar o kadar az ki takviye için getirdikleri gerçekten taze olan ekmekler olmasa asla doyamazsınız bol ekmek yiyip midemizi ancak biraz yatıştırabildik. tabaktaki mezeler o kadar az ki lezzetini test etmek mümkün değil söylediğimiz kalamar tabakta dört halkaydı üç kişiydik
    çatalımıza birer halka taktık dördüncüyü paylaştık fiyatı bir hayli kabarıktı
    allahtan akıl edip tereyağlı karides söylemişiz boldu ekmeğimizi banarak sıyırdık hatta o kadar azdı küçük bir lokma kalmıştı garson almaya kalktı vermedim o lokma tabağın daha önemli bir noktasıydı başka yerleri denemediğim için bilemem ama çok para harcayıp ekmekle doymaya çalışacağınız bir sürü neden methedildiğini anlamadığımız vasat çok ticari bir yer.doymadan kalktık gidip meydandaki pastahanede çayla bir şeyler atıştırdık güzel bir pazar günü para harcadık ama sıradan bir balık restaurantta doymadan gemiye binip döndük burgazadaya gidecek olanlar haberinizolsun tahminim bu mekanların arkasındaki kokoreççi pideci daha akılcı yeme yerleridir.yer ayırtmadan oraya gidince araştırma yapın bizim gibi aç dönmeyin. burası vedat milorda yayınlanmış çok şaşırdım bir egeli olarak istanbulda demekki çok kötü yerler varki burayı seçmiş ilginç

    YanıtlaSil