AKO ADAPAZARI ISLAMA KÖFTE - KADIKÖY

Hep söylüyorum ülkemizde hemen her ilin hatta ilçenin kendine özgü köftesi var. Bunların arasında zaman zaman çok ufak farklar oluyor. Ama bazıları çok farklı. Adapazarı'nın meşhur ıslama köftesi de bunlardan birisi. Adapazarı'nda yeme şansım olmadı ama Kadıköy'de yıllardır hizmet veren Ako Islama Köftecisi bu işi hakkıyla yapan yerlerden birisi. Kadıköy Çarşısında yer alan Ako hem köfte hem de sulu yemek çeşitleriyle dikkat çekiyor. 



Burada tabii ki köfte yemenizi öneriyorum ama çarşının esnafı ve müdavimleri çorba ve sulu yemeklerini de tercih ediyorlar. Ben bir kez köfte yerine kuzu haşlama yedim ve tadı damağımda kaldı. Ayrıca köfte için gittiğimde önden bir mercimek çorbası da içiyorum. Çorbalar ve sulu yemekleri de tavsiye ederim. İşkembe ve Tuzlama sevenler burada günün her saati bu çorbaları da bulabilir. 



Ako Adapazarı Islama Köfte aynı yerinde olduğu şekilde ıslama köfte hazırlıyor. Bu köftenin özelliği kemik suyu, yağ ve toz biberden oluşan bir özel sosta hazırlanan ekmeklerle birlikte ızgarada pişirilmesi. Bu köftede sadece dana eti kullanılıyor ve baharat olarak karabiberden başkası içine eklenmiyor. Köftenin yanında olmazsa olmaz piyaz burada güne ve ustanın insafına göre değişiyor. Bazen az pişmiş bazen erimeye yakın gelen piyazda istikrar bulmaları şart. 




Ama o köfteler yok mu, lezzeti gerçekten başınızı döndürüyor. Burada asla 1 porsiyonla doyamıyorsunuz onun için baştan 1.5 söylemek en iyisi. Porsiyonların küçük olmasının nedeni katkısız etle hazırlanması bence....Köftenin güzel pişmesi ve etinin lezzeti önemli ama asıl özelliği altında servis edilen ekmekler. Aslında benim yaşımdakiler bilir "papara" denilen bir yemek bizim evlerimizde ayda 1-2 kez olurdu. Bu aslında kalan ekmeklerin etsuyu, yoğurt ve salça sosuyla yemek haline getirilmesiydi. Evet o devirde hiç birşey atılmazdı, hele ekmek asla... Tabii bu yemek nedense ay sonunda pişerdi hep !!!



İşte köftenin altında sunulan o ekmekler bana nedense Papara'yı hatırlattı. Özel olarak bayatlandırılan bu ekmekler hazırlanan sosa bulanıp kızarınca yemeye doyum olmuyor. 1965'den beri hizmet veren mekanın kurucuları Mustafa-Ahmet Köse kardeşler Maltepe Sahilyolu ve Eminönü şubelerini de açmışlar. Tatlı olarak Kemalpaşa favorim ama isteyenler Kabak tatlısı da yiyebilir. 

Adres: Yasa Caddesi No: 1 Kadıköy 

Telefon: 0216 338 78 15 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder